Friday 6 May 2011

SELAMAT HARI IBU

Salam. Minggu nie semua sibuk dgn sambutan HARI IBU. Kami adik beradik pun sibuk juga konon nak buat surprise utk Ma. Semua ada tugas masing2 utk mkn tghari esok. Mak Ngah masak nasi beriani, Along (Kak Nita) masak roti arab & caramel (caramel nie permintaan Pak Uda), Pak Uda pegi order sate, Mak Su order carot cake, Pak Lang kami faham Auntie Zakiah sgt sibuk dgn anak2nya....so Auntie relax ajelah...dtg mkn.
So, hari nie Kak Nita nak kongsi resepi caramel. Nak buat caramel nie actually sgt mudah. Masa mula2 tu hairan juga mcmana bahagian yg coklat tu melekat pd caramel. Dah try 3 kali barulah betul. Resepi nie pun dah Kak Nita tukar2 hingga lah rasa tu menepati tekak family....Ok, kita mulakan dgn bahan2nya:

Bahan-bahan utk gula hangus:

3/4 cwn gula
3 sudu besar air 
  
Masukkan ke dlm periuk kecil dah panaskan dgn api sederhana. Kacau hingga gula bertukar menjadi warna perang tua terus masukkan dlm 3 sudu makan air. Tuangkan gu;a hangus tadi ke dlm loyang 8" bulat 

Bahan-bahan utk caramel:

8 biji telur
1/2 cwn gula 
1 litre UHT Milk
2 sudu besar vanilla esen

Panaskan kukusan, make sure yg air betul2 mendidih seblm caramel di kukus. 
Mula-mula telur dan gula di kacau perlahan hingga gula larut.
Masukkan susu & vanilla, kacau perlahan aje hingga semua sebati.
Tuangkan ke dlm loyang tadi.
Kukus selama 35-40 min dgn api sederhana. Jgn lupa tutup kukusan dgn rapat. 
 Tunggu hingga betul2 sejuk, baru blh ptg. Masukkan dlm fridge lagi sedap.
Klu nak tahan lama, bila simpan dlm frigde make sure ditutup rapat. Biasanya blh tahan sampai seminggu. 


No comments:

Post a Comment